Ustam ve Ben


Elif Şafak'ın en sondan bir önceki kitabının adı: Ustam ve Ben. Aslında daha önceden okumuştum ama blogda paylaşmak bugüne kaldı. En son kitabı ise Sakız Sardunya adlı bir çocuk kitabıymış, konusu ise ismini sevmeyen bir kız çocuğunun hikayesiymiş. Bakalım onu ne zaman okuyacağım. Şimdi  asıl paylaşmak istediğim kitabımıza dönelim. 
Kitapta bir filbazın hikayesi anlatılmış. Kanuni Sultan Süleyman, Selim, Murad ve Mimar Sinan döneminde geçen tarihle iç içe geçmiş bir kitap. Hikaye çok güzel, kurgusu, akıcılığı güzel ama tarih bilgileri bir tarih adamı olmama rağmen ne kadar doğru tartışılır. Yani bu kitabı tarih kitabı olmadan okursanız gayet güzel tavsiye ederim.

Arka Kapak:
Öğrenme aşkıyla geçti ömrümüz, aşkı öğrenemesek de…

Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16. yüzyılda İstanbul… Hindistan'dan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan. Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı. Ustası ise Sinan. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar.
Elif Şafak'ın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz. Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet…
Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar...
Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengarenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikayesi…

Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman.

"İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi."


Sayfa Sayısı: 480

***Arka kapak D&R'dan alıntıdır.***


4 yorum

  1. elif şafağa olan ön yargım bir türlü gitmek bilmiyor, olayı ticarete döktüğü kanısındayım belki bu kitap beni yanlıtır, okumalıyım galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şekilde benim de ön yargım bitmek bilmiyor. Kesinlikle ticari olduğunu düşünüyorum. Baktı ki Muhteşem Yüzyıl tuttu, ben de bunu devam edeyim kaygısıyla yazılmış bir kitap olduğunu düşünüyorum. Nedense ben de ısınamadım gitti ama kitap okumasını seviyorum. Her türlü kitabı da okumaya çalışıyorum.Bu da onlardan biri.

      Sil
  2. Elif Şafak'ı severim. Özellikle AŞK benim için unutulmazlar listesinde yerini aldı. Ancak ben de Ustam ve Ben'de beklediğimi bulamadım sanki. Gözümde büyüttüğüm kadar olmadı ne yazık ki. Ama AŞK mutlaka okunması gereken bir kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Aşk kesinlikle okunması gereken bir kitap.

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.