Ehram'dan Ceket

 Annem, geçen senelerde Bayburt'tan ehram alıp getirmişti. Kendisine ceket diktirmişti, ben çok beğenince geçen sene de bana getirmişti. Şimdi ben de kendi ceketimi diktim. Güler Erkan'nın ceket kalıbını kullandım. Kalıbın yakası, ön parçası ve kolları çok iyi iken sırtı biraz büyük gelince sırta ekstradan pens atarak vücuduma oturttum. Onun dışında kalıp gayet iyi oldu. Ehramın nakışları mor olunca astarı mor kullandım.  
Bilmeyenler için Ehram'dan bahsetmek istiyorum;Ehram/İhram: ince eğrilmiş koyun yününden yapılan dokuma kumaşından elde edilen kadın dış  giysisidir. Bayburt, Erzurum ve Gümüşhane illerinde üretilir ve kullanılır. Kadınlar kısa mesafeli yerlere gitmek için ehrama bürünürler, örtünürler. Yünün kahverengi, siyah ve krem gibi doğal renklerini kullanırlar. Dokumanın üzerine ya dokuma sırasında ya da sonradan elle yeşil, mavi, sarı, mor gibi renkler kullanarak nakış işlerler. Ehram'ın kenarları saçaklı ya da saçaksız olur.
İşte benim ceketlik kumaşımın hikayesi budur. 






3 yorum

  1. Muhteşem olmuş Necla hanım güle güle kullanın,elllerinize sağlık...Ehramı bende bilirim yöre olarak Bayburt -Erzurum arasında Erzincanda yaşadığım için...bunun krem renginden bende mutfak perdesi yapmıştım,ucuna ördüğüm geniş danteli geçirerek...sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. İlgimi çekti bu ehram, gelecek planlarıma girdi bile :)

    YanıtlaSil
  3. O yorelerdeki hatunlar senin ceketi gorunce model degisimine gidecekler gibi geldi bana:))
    Cok chic olmus...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.