Kışın Dondurma Yenir Mi?

Malum yaz ayı yine geldi ve güneş bu yaz da kasıp kavuruyor bizi. Bu yaz ayında da yine serinlemek için pek çok yönteme başvuruyoruz. Tabi yazın en sevdiğimiz şeylerinden biri ise dondurma! Evde otururken hep aklımızdan şu cümle geçer: “ Bi Cornetto falan olsa da yesek. ” Tabi yazın dondurma yemeye alışıyoruz fakat kış yaklaşmaya başladığı zaman bizler de dondurmalardan soğumaya başlıyoruz. Çünkü dondurmalar yazın gibi her yerde satılmıyor veya zaten üşüdüğümüz için pek dondurma yiyesimiz gelmiyor. Zaten anne babamızdan duyduğumuz ise dondurmanın kışın insanı hasta ettiği. Bu yüzden de dondurmalardan biraz çekiniyoruz. Ama eminim hepimiz kışın denize girmek gibi dondurma yemeyi de özlüyoruz.
Bu yazımızda ise “ kışın dondurma yenir mi ? “ sorusuna cevap vererek aslında kışın da dondurma yenebileceğinden bahsedeceğiz. Kışın dondurma yemek zararlı değil, aksine faydalıdır. Çünkü dondurmalar vitamin ve mineral deposudurlar. İçlerinde bulundurdukları A, B6, B12, C, E ve D vitaminlerinin vücuda pek çok faydası vardır. Genel olarak bunlardan bahsedecek olursak: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücudu dinç tutar, çocukların büyümesine ve gelişmesinde katkıda bulunur ve benzeri şekilde faydaları bulunmaktadır. Ayrıca bilim adamları, özellikle süt veya süt ürünleri tüketmeyen çocuklara mutlaka dondurma yedirilmesini tavsiye ediyor. Çünkü dondurmaların çoğu süt ve süt ürünleri içerdiği için çocukların büyümesinde ve kemiklerinin gelişiminde önemli rol oynarlar. Ayrıca kalsiyum ve protein içeren dondurmalar, yine çocuklar için önemli besin kaynaklarıdır. Ayrı yeten dondurma içerdiği kalori değerleri sayesinde vücudu dinç tutar ve dondurmaların içinde bulunan süt, meyve gibi besinlerin içerdiği kalsiyum, fosfor, vitamin ve minerallerden dolayı normal tatlılardan daha yararlıdır. Bilinen aksine dondurma yazın yenilen bir tatlı değil, soğuk tatlıdır. Üstelik kışın dondurma yenir mi diye sormak aslında Amerika ve Avrupa ülkelerinde kulağa garip gelen bir söylemdir. Çünkü Amerika ve Avrupa ülkelerinde kışın dondurma yemek gayet doğal bir eylem haline gelmiştir.
Türk ve yabancı bilim adamlarının söylemlerine göre dondurmanın sadece yazın değil, kışın da çok tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Çünkü kalsiyumun, hem çocuklar hem de yetişkinler açısından çok tüketilmesi gerektiği düşünülüyor. Ayrıca vücudun kalsiyum ihtiyacı karşılanmadığı zaman bazı hastalıklara neden olabileceğini de vurgulayan bilim adamları, kalsiyumun ve süt ürünlerinin önemini tekrar vurgulamış oluyorlar. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise dondurmanın güvenilir ve bilindik markalardan alınması tavsiye ediliyor. Çünkü güvenilir olmayan yerlerden alınan dondurmalar, kimyasal katkı maddeleri içerebileceğinden dolayı vücuda yararı değil zararının olduğu söyleniyor. “ Kışın dondurma yenir mi yeaa. ” diyenlere pek aldırmamanızı, Cornetto’nun Antep Fıstıklı Dondurma ve Cheesecakeli Dondurma ürünlerini denemenizi, dondurmanın yanında süt ve süt ürünlerini de bol miktarda tüketmenizi tavsiye ediyoruz.

1 yorum

  1. Ya bazıları hakkaten kışın da tuketiyo. Biz geleneksel bir alieyiz. Bu yüzden kışın tüketmiyoruz. Kalsiyum açısından iyi ancak içindeki koruyucu maddeler açısından dac az yedek de olur diye düşünüyorum. İyi bayramlar bu arada.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.