Penye İpten Çanta Yapımı

İnstagramda, Pinterest'te çokça gördüğüm penye ipten yapılan çantalardan bir tane de ben yaptım. Yalova'da açılan Tentene Hobi mağazasından satın aldığım malzemeleri gene orada olan el işi hocasının yardımlarıyla ördüm. Örmesi zevkli ve kolay olan çanta için renk tercihim mavi ve lacivert oldu. Yazın kotlarla kullanmayı düşünüyorum. Fırsat bulunca iç kısmını astarlayacağım. Çanta için gereken malzemeleri aşağıda yazacağım, fotoğrafların arasında da nasıl ördüğümü anlatacağım. Eğer anlamadığınız bir yer olursa mesaj çekin yardımcı olurum. 


 Çanta için gereken malzemeler:
  • 5adet pentye ip (Lanoso)
  • 5,5 numara tığ
  • Çanta tokası

Ben çanta yapmayı öğrenirken sevgili arkadaşım Ruken ise paspas yapmayı öğrendi.
 İlk olarak 40 adet zincir çekiyorsunuz. Sonra zincirin bir tarafına sık iğne ile dolduruyorsunuz. Zincirin diğer tarafını da sık iğne ile dolduruyorsunuz. Böylelikle zincir ortada, iki tarafı da sık iğne ile doldurulmuş oldu. 
 Sonra tığın üstüne bir kere ip alıyorsunuz, zincirlerin arasına tığı batıp ip çekiyorsunuz (1 oldu), gene aynı yere tığı batıp ip çekiyorsunuz (2 oldu), gene tığ batıp ip çekiyorsunuz (3 oldu) yani üç kere ip tığa alıp çekmiş oluyorsunuz. Son çekişte de ipleri bağlıyorsunuz. Sık iğnenin üzerine ilk defa kurarken boşlukları birer atlayıp yapıyorsunuz. Yani bir dolduruyorsunuz, bir atlıyorsunuz. İlk sırayı bu şekilde tamamlıyorsunuz. Üst sırada her boşluğa yapıyorsunuz. Bu arada dönerek ördüğünüzden çantanız dikişsiz oluyor. 
 Çantanız yeterli yüksekliğe geldiğinde - ben 12 sıra ördüm- bitiriyorsunuz ve kapağa geçiyorsunuz. İki renkli ördüğümden kapak kısmı için kullanacağım ip olan laciveri bağladım ve bir sıra sık iğne gittim. Üstüne gene bir atlayarak örgüyü örmeye başladım. 5 sıra ördükten sonra 4 sıra sık iğne yaparak çantayı bitirdim. Yalnız çantanın tokasını koyacağım yere geldiğimde sık iğne yapmadan o kadarlık zincir çektim ve karşı tarafa geçtim. Çanta bitince de tokası taktım. 
 Nasıl penye ipten ördüğüm çantamı beğendiniz mi?

17 yorum

  1. Çok hoş olmuş, ellerinize sağlık <3

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Zelal Hanım
    Pendel ipler çok kalın onunla çanta öremezsiniz, örseniz bile çok kaba olur. Dediğiniz gibi sepet ya da suple örebilirsiniz. Ya da nihale de olur.
    Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  3. çanta tokasını internetten satın almak istiyorum ama bulamıyorum. başka bir adı varmı veya bulabileceğim bir yer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobi mağazalarında ya da bu ipten satan mağazalarda var.İnternette de www.hobium.com adlı mağazada bulabilirsin.

      Sil
  4. kullandığınız ipi nerden temin edebiliriz tam ad ne olarak arayalım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığım ipi tuhafiyeden aldım. İnternette ya da instagramda da satışı var. Adı Lanoso .
      Kolay gelsin...

      Sil
  5. Çok acil cevap verebilirmisiniz himalaya ipinden bu çantayı örebilirmiyim elimde bu ipten var şimdi başlamak istiyorum birde kaç numara tığ kullanabilirim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Himalaya ip penye ipinden daha yumuşak,çantada gevşek durabilir. İllaki yapmak istiyorsanız gene de örün, ama çantaya astar dikmenizi tavsiye edeceğim. Sert bir malzemeden keçe gibi olursa daha iyi olur. hangi tığı kullanayım diye sormuşsunuz, ipin üzerinde yazıyordur eğer yazmıyorsa kalın bir tığ öneririm. Kolay gelsin.

      Sil
  6. Merhabalar, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Ben de yapmaya başladım ancak dönüşleri tam anlayamadım. Diğer yüze geçerken dönüşlerde farklı birşey yapıyor muyuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Ben de yapmaya başladım ancak dönüşleri tam anlayamadım. Diğer yüze geçerken dönüşlerde farklı birşey yapıyor muyuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Ben de yapmaya başladım ancak dönüşleri tam anlayamadım. Diğer yüze geçerken dönüşlerde farklı birşey yapıyor muyuz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar, ellerinize sağlık çok güzel olmuş. Ben de yapmaya başladım ancak dönüşleri tam anlayamadım. Diğer yüze geçerken dönüşlerde farklı birşey yapıyor muyuz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. kolay gelsin necla hn.çanta çok güzel olmuş ellerinize sağlık sizden ricam olacak örgü tekniğini de gösterirmisiniz

    YanıtlaSil
  11. Merhaba... bunun için herhangi biryerde eğitim aldınız mı yoksa tamamen deneme yanılma yöntemiyle mi öğrendiniz acaba? Soruyorum çünkü bu konuda çok acemiyim işin ehli birinden birebir öğrenmek istiyorum

    YanıtlaSil
  12. çok güzel gerçekten emeğinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.