Metabolik Sendrom


Metabolik Sendrom son zamanlarda sıkça adını duymaya başladığımız bir hastalık türüdür. Çağımızın hastalığı denilmesinin ardında yatan gerçekler ise hareketsiz yaşam ve kötü beslenmeden kaynaklanan şişmanlıktır. Bir de bunlara eklenen stresli hayat sağlıkta geri dönüşümü olmayan yola sokar. Tıpta obezite olarak adlandırılan aşırı kilo fazlalığı, eğer dikkat edilmez ise kalp krizine ve ölümcül hastalıklara sebep olur. Tedavi edilmesi gerekmektedir. O yüzden hayatımıza sporu sokmalı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. 
Obezite yani aşırı şişmanlığın kökeninde yatan, insülin direnci ve neden olduğu şeker hastalığı (Tip 2 Diyabet) en önemli etmendir. İnsülin direnci ve şeker hastalığı birlikte bir çok hastalığa zemin hazırlar. Günümüzün hastalığı olan Metabolik sendrom konusunu detaylı olarak buradan okuyabilirsiniz. 
 Metabolik Sendromu olan insanlarda erken ölümler iki kat olurken, kalp krizi ve felçlerde ise dört kat daha fazla görülür. 
Dünyada doğrudan diyabete bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden insanların sayısı çok çok fazladır. Hayatını kaybedenlerin % 80'i diyabete bağlı oluşan kalp hastalıkları ve kalp krizleridir. Tip 2 Diyabet artık dünya çapında bir salgın halini almıştır. 
 Pekala Metabolik Sendrom olduğunuzu nasıl anlarsınız? 
Metabolik sendromun tanısı içine bir sürü farklı bozukluk ve hastalık girmektedir. Aşağıda sıralananlardan 3 tanesine sahipseniz metabolik sendromunuz var demektir:

  • Tip 2 Diyabet (Açlık Kan Şekeri > 126 mg/dl)
  • Santral Obezite (Aşırı karın içi ve bel çevresi yağlanma olan şişmanlık) ya da bel çevresi Erkek ≥102cm, Kadın 88cm
  • Hipertansiyon (Kan basıncının 120/80 üzerinde olması)
  • Trigliserid 150  mg/dl y da HDL  40 mg7dl
  • İdrarda mikroalbümin atılımı  20 μg/dakika
Metabolik Sendrom Tedavisi nedir?
Metabolik Sendromun tedavisi için özel bir ilaç yoktur. Metabolik sendromun altında yatan en büyük etkenler olan  şişmanlığın tedavi edilmesi ve şeker hastalığının kontrolü sağlanmalıdır. En önemli şey bu yazının başında da dediğim gibi yaşam şeklinizin ve beslenme düzeninizin değiştirilmesi çok önemlidir. Hareketli yaşam, yaşınıza göre yapılacak olan düzenli egzersiz, sigara içiminin sonlandırılması ve dengeli beslenme kaliteli bir yaşam için hayatımızın olmazsa olmazları durumuna gelmelidir. Çok zor bir şey değil bunlar, illaki spor salonlarına gitmeniz gerekmiyor. Günlük olarak yapılacak yarım saatlik yürüyüşler hem hipertansiyonun hem kolesterol yüksekliğinin kontrolünde önem taşır. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesi de egzersiz ve doğru beslenme ile daha kolaylaşır. 

Metabolik Sendromu olanlara öneriler:
  • Kilo kaybı
  • Fiziksel aktivite ve egzersiz
  • İnsülin direncinin azaltılması
  • Kan yağlarında olan bozukluğun düzeltilmesi
  • Hipertansiyon tedavisi
  • Kan sulandırıcı tedavisi
Sevdiklerinizle birlikte uzun ve sağlıklı günler dilerim...

2 yorum

  1. Howdy would you mind stating which blog platform you're working with?
    I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something unique.
    P.S My apologies for getting off-topic but I
    had to ask!

    my weblog - gamestop hours champaign

    YanıtlaSil
  2. Thank you for any other informative web site. Where else may just I am getting that
    type of info written in such a perfect method? I've a challenge
    that I'm just now running on, and I have been on the glance
    out for such info.

    Here is my web site ... unlock iphone ios 7.0.5

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.