Kayakapı

Farkında mısınız bilmiyorum ama ülkemiz tam bir cennet. Hem doğası olsun hem tarihi olsun harika bir memleket. Her bir yerinde tarih yatıyor, doğal güzellik olan memleketimin nereye başını çevirsen bir güzellik görüyorsun. Bu güzelliklerin merkezinde bugün Kapadokya var. Tarihi mekanları il  günkü gibi korunan Kapadokya gezilmesi, görülmesi, yaşanması gereken bir yer. 
Hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken Peri Bacaları tarihi dokusunu yüzyıllardır korumayı başarmıştır. Turistik gezilerde hele ki tarihi mekanlarıyla ünlü yerlerde gezerken o şehri o tarihi yaşamayı severim. Kaldığım otel ya da çevresinde o havayı solumalıyım. halkın içinden olmalıyım ki o tarihi ve orada yaşayanları anlayabileyim. Benim gibi düşünenlerde varmış... Nerden mi biliyorum? Cevap: Kayakapı Oteli.
Ürgüp'ün merkezinde, Esbelli Kayası olarak bilinen yükseltinin kuzeydoğu yamacına kurulu Kayakapı Mahallesi, şehrin ilk yerleşim bölgesindenmiş. Ağalar Mahallesi olarak da bilinen Kayakapı, şehir eşrafından beş ağanın  ve geniş ailelerinin konakları ile bezenmiş. Bir Müslüman mahallesi olmakla birlikte, daha önceki dönemlerde hıristiyanların yaşadığını gösteren kaya kiliseler ile esas adı Eset Bey Konağı olan ve bu evin ağasının hizmetindeki bir Rum halk azizine ithafen Aziz Yuhannes'in Evi olarak da anılan yapı gibi Rum Ortodokslar için önem arzeden yapılar bulunmaktadır.
Kapadokya'nın eşsiz oteli Kayakapı hakkında internet adresi üzerinden tüm detayları ve fotoğrafları görebilirsiniz.  Fotoğraflardan da anlaşıldığı üzere Kayakapı dış görünüşü ile şehrin bütünlüğünü bozmadan, iç mekanları ile  size tarihi yaşatmaktadır. Klasik otel konaklamasından ayrılıp mağara otel konaklama seçenekleri için  Kayakapı Otel'inin kapısını çalın derim. 
Otelin 33 ile 253 metrekare arasında toplam 29 farklı odası bulunuyor. Her biri farklı özelliğe sahip odalardan bir kısmının içerisinde kendi havuzu da var. Odaların hepsi eskiden o evde oturan ailelerin ve kişilerin isimlerini almış durumda. Mehmet Tokat Evi, Emine Hanım Evi, Süleyman Bey Evi, kahveci Ali Evi, İsmail Ağa Evi, Çerkez Mehmet Evi, bekçi Aziz Evi, Muhittin Toker Evi, ve Kuşçular Konağı gibi isimler almış evler mevcut. 
Eğer Kapadokya'yı siz de benim gibi görmediyseniz artık gitmek için bir bahanemiz daha var:=)

Hiç yorum yok

Yorumlarınız için teşekkür ederim.