Elbise astarlama

Yorumlarda uzun zamandır istenen elbise astarlama yöntemimi göstermek için elbise diktim. Çocuklar uyuduktan sonra elbiseyi diktiğimden fotoğraflarda ışık yetersiz, kusura bakmayın.
Şimdi elbise astarlamayı nasıl yaptığıma geçelim.
Kalıp yardımı ile ( Burda dergisinden ya da beğendiğim bir elbisenin üzerinden çıkarttığım) hem elbiselik kumaşı hem astarlık kumaşı kesiyorum. İkisi de birebir aynı ölçülerde olacak. Burada diktiğim elbisenin ön kısmında pile olduğundan elbiselik kumaşın ön kısmı, ön astara göre daha büyük.
 Kumaş ile astarın ön yüzleri birbirine bakacak şekilde yaka ve kolları iğneleyip hem kesen hem ören hem de diken Pfaff overlok makinam ile dikiyorum. Böylelikle bir adımda herşey tamamlanıyor. Herkes overlok kullanacak diye bir şey yok. Dikiş makinası ile düz dikiş ile dikişleri yapıp, zikzak ayarı ile sürfilesini yapabilirsiniz. Yalnız omuzlara dikkat, onları dikmiyoruz. Çünkü çevirmeleri oradan yapacağız.
 Elbisenin ön ortasında yer alan iki pileyi yapmayı unutmuyoruz.Sonrasında ters yüz yapıp ütülüyoruz ki, dikişlerimiz daha muntazam olsun.
 Aynı şekilde elbisenin arkası için de aynı işlemi yapıyoruz.Yalnız burada pile yok, yaka ve kolları dikip, ön yüzüne çevirip ütülüyoruz.  Bu arada "elbiseyi gösteren ütüdür" lafını da unutmuyoruz.
 Şimdi asıl iş omuzlardan dikişi yapıp, elbiseyi çevirmek. Bunun için yaka ve kollardan dikili arka tarafı tersine  çeviriyoruz. Elbisenin ön tarafı ise düz dikişler içte kalacak şekilde düz tarafını çeviriyoruz. Ters olan arka omuzların içine, düz olan ön tarafın omuzlarını sokuyoruz. Yalnız dikkat edeceğiniz nokta astar astarla, kumaş kumaşla yüz yüze olacak. İğneleyip teğel alın, dikmeden önce son bir kez kontrol edin. 
 Omuzların ikisi de dikilip bittikten sonra yanları birleştirin. Gene aynı şekilde yapın, astarı astarla kumaşı kumaşla dikin.  Son olarak astarın kaymaması ve daha düzgün bir görüntü için elbisenin üstünden yaka ve kolları spor dikişle geçiyorum. Elbisenin her yerini overlok ile mi dikiyorsun diyenlere "son dikişler her zaman dikiş makinasıyla olur" diye  bir cevap vereyim.
                                                   Elbisenin boyunu ayarlamak size kalmış:=)

11 yorum

  1. çok çok güzel anlatmışsın canım, ellerine emeğine sağlık. hiç bilmeyenler bile yapabilir bu anlatımla :))

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkürler. kızıma bir elbise diktim astarınıda yapayım diye uğraşmış bir türlü yapamamıştım. Bu şekilde yapabilirim artık. Oldukça anlaşılır yazmışsın.

    YanıtlaSil
  3. Aaaa nekadar pratikmiş. Çok sade anlatım. Ya bukadar basitmi anlamadımda anladım gibi oldum dedim Ama düşününce evet. Basit. Süpersin ben dedimya sen dersen yaparsın. Yazınaş koluna emeğine sağlık valla. Süpersin. Dikiş dikesim geldi :) Etek pantolon için kemer dikiminide sonra artık :)

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, güle güle giyin :)

    YanıtlaSil
  5. kırmızı bir kemerlede ne gzl olur :)
    dikisvediy.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel anlatmışsınız çok pratik.Overlok makinanızda ayrıca hayırlı olsun bende çok memnunum zamandan büyük tasarruf sağlıyor :)

    YanıtlaSil
  7. kursa giderken su astarlama işini aylamak için ne çok çaba sarfetmiştim, bu pratik yöntem ve sade- nalaşılır anlatım için teşekkürler.. elbisenin sahibi de güzel günlerde kullansın..

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel Olmuş Verdiğin bilgiler içinde teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  9. Tam benlikmiş burası neden farketmedim daha önce neyse takipteyim artık necla hanım:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için teşekkür ederim.